Arbeiderpartiet vil innføre statsborgerskapstest, melder TV2. Folk over 18 som vil ha norsk statsborgerskap må bestå en språkprøve for å få statsborgerskap. Det hadde jeg ikke trodd skulle skje!

Jeg er for. Jeg syns det er en god ide at man gjør noe ekstra ut av det å få et statsborgerskap. Man viser at det betyr noe, og skaper en positiv holdning. Å få statsborgerskapet er ikke noe man bare kan ta for gitt.

SVs Rolf Reikvam var raskt ute å sa nei. Ikke overraskende. Redd for at vi skaper et skille mellom oss og dem. Selv syns det er tvert om: vi sier heller klart og åpent at du er velkommen til å bli statsborger i Norge, så lenge du viser at du tar det alvorlig nok til å lære deg språket og forstå grunnleggende ting i samfunnet. Det er å inkludere, ikke ekskludere.

Så kan man være bekymra for de som ikke klarer prøven. Men det sosialdemokratiske svaret er jo å sørge for at alle får sjansen til å lære seg det de trenger for å klare seg i det norske samfunnet. Eneste grunnen til å gi noen opp, er fordi de er så lite interessert at de gir opp selv.

Reklamer