Terningen er kastet i Iran. Irans øverste leder, Ayatollah Khamenei, brukte fredagsbønnen til å knuse alle drømmer om en rettferdig omtelling i presidentvalget. Han la samtidig ansvaret for volden på demonstrantene, og gjorde det klart at de må bære konsekvensene hvis de ikke slutter nå. Trusselen om å bruke vold var åpenbar.

Hele den islamske republikkens eksistens er nå i spill. Khamenei må lykkes med å undertrykke folkeopprøret, ellers så er det slutt på han og regimet. Demokratiforkjemperne har sjansen nå.

Det blir ikke lett. Hvis folket klarer å stå sammen, kan intet regime holde dem nede. Men foreløpig har Khamenei kontroll på revolusjonsgarden, og Ahmadinejad har kontroll på de voldelige basijene, gatebøllene som til nå har prøvd å terrorisere folket.

Foreløpig holder folket ut. Den store testen kommer i morgen. Opposisjonslederne har kalt inn til nok en stor demonstrasjon i morgen kl fire, lokal tid. Hvis folket viser standhaftighet, og møter opp i milliontall igjen, kan de vinne. Men hvor redde er de for voldsapparatet til Khamenei? Og hva gjør valgvinneren Mousavi? Stiller han seg på folkets side, eller bøyer han seg for den øverste lederen? Demonstrasjonene handler ikke lenger om han, men han kan være en viktig brikke som kan bringe revolusjonen framover.

I morgen er en stor og viktig dag. Jeg skal kle meg i grønt og tenke på Iran. Du kan møte opp på støttemarkering foran Stortinget kl. 12.

Oppdatert kl 20.30: De tre opposisjonskandidatene oppfordrer samlet til å delta i demonstrasjonen lørdag. Nå skjer det!

Reklamer